Kuchnia

Makowce i ciasta z makiem

Makowiec japoński


Składniki:

900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"
6 jaj
6 łyżek kaszy manny
2 duże jabłka
3 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
garść posiekanych migdałów
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
szczypta soli
oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy


Makowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów.

Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę makową mieszam z posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną oraz rodzynkami. Do masy makowej dodaję również kaszę manną i całość dokładnie mieszam. Następnie mieszamy masę makową z jabłkami i całość, łyżka po łyżce mieszamy z ubitymi żółtkami (do ubitych żółtek dodajemy po łyżce masy makowej). Teraz powoli i delikatnie dodajemy ubite białka. Tak powstałą, puszystą masę przekładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Makowca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut. Następnie studzimy, polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation