Kuchnia

Makowce i ciasta z makiem

Piegusek-bambusek


Składniki

Ciasto z makiem
6 jajek
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki maku
5 łyżek oleju
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe
4 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
Budyń czekoladowy
2 łyżki oleju
Łyżka kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1,5 pojemnika dużego jogurtu naturalnego
Mały kubek śmietany kremówki
5 łyżek cappuccino
4-5 łyżek cukru pudru
Cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny (takie z górką)
Polewa czekoladowa- gotowa lub według swojego przepisu

Przygotowanie

Białka jajek przeznaczonych na ciasto makowe ubić z cukrem. Ciągle ubijając, dodać żółtka i olej. Mieszając, ale już łyżką, dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mak, dokładnie połączyć. Upiec ciasto, które po wystudzeniu przekroić na 2 części. W podobny sposób upiec ciasto kakaowe, dodając budyń i kakao przesiane razem z mąką. Ciasta kakaowego nie przekrawać.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Capuccino rozmieszać w ¼ szklanki ciepłej wody, wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć ze śmietaną. Tężejącą masa przełożyć placki, które można nasączyć osłodzoną herbatą z cytryną. Wierzch polać polewą. (kolejność warstw: ciasto z makiem, masa, ciasto kakaowe, masa, ciasto z makiem, polewa)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation