Kuchnia

Muffiny

Mini-serniczki fistaszkowe z nutellą

Składniki na 12 szt:
250g sera ricotta
275g tłustego białego sera zmielonego trzykrotnie
120g cukru pudru
2 jajka
150g orzeszków ziemnych niesolonych
ok.1 łyżeczka masła
ok.1/2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
50 ml śmietany kremówki 36%
kilka łyżek nutelli


Orzechy zmielić przy pomocy malaksera na gładką pastę. Dodać masło i olej i dobrze zmiksować raz jeszcze (można też użyć zamiast tego 150g masła orzechowego). Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć masę serową.
Nutellę lekko rozpuścić w kąpieli wodnej by była rzadsza. Do każdej muffinki nakładać ok 1/2 łyżeczki nutelli, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką zrobić na powierzchni esy-floresy.
Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 150 stopni przez ok 25 minut. Studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation