Kuchnia

Muffiny

MUFFINKI JABŁKOWE Z CYNAMONEM | matkaWariatka
Składniki: na 16 sztuk
2 duże jabłka
280g mąki pszennej
80ml oleju
200g maślanki
125ml soku jabłkowego
110g cukru
1 jajo
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i jabłkami.
Do roztrzepanego jaja dodać cukier, olej, maślankę i sok jabłkowy i mieszamy.
Masę płynną przelewamy do mącznej i mieszamy.

Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, aż będą złotobrązowe.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation