Kuchnia

Muffiny

Marmurkowe muffiny z brzoskwiniami + najlepszy podstawowy przepis na muffiny | Pysznostki.pl
Przepis podstawowy na muffiny NAJLEPSZY! : )

składniki ‚suche’
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

składniki ‚mokre’
200 ml jogurtu naturalnego (polecam grecki)
2 jajka
1/3 szklanki oleju

W osobnych miskach mieszamy dwie grupy składników. Następnie do ‚suchych’ wlewamy ‚mokre’ i miksujemy do otrzymania jednolitej masy ( dosłownie chwilkę, nie dłużej!). Przelewamy do foremki na muffiny (do około 3/4 wysokości) i pieczemy ok 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W przypadku tego przepisu po wymieszaniu wszystkich składników razem, odlewamy połowę ciasta do drugiej miski, dodajemy do niego 2 łyżeczki kakao i 0,5 łyżeczki cynamonu. Następnie do foremki przekładamy łyżkę masy kakaowej, na to kładziemy kawałek brzoskwini, który pokrywamy łyżką jasnej masy.

1. Nie należy piec muffinków za długo, „tak na wszelki wypadek”. Staną się twarde i suche.
2. Jeśli nie jesteśmy pewni czy muffinki są już gotowe, wbijamy w środek jednej wykałaczkę i sprawdzamy po wyjęciu, czy nie przykleiło się do niej ciasto. Jeśli jest sucha, śmiało możemy wyciągać muffinki z piekarnika.
3. Lubicie baardzo słodkie wypieki? Dodajcie nieco więcej cukru lub posypcie je po upieczeniu cukrem pudrem. Możecie także dodać miód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation