Kuchnia

Muffiny

Mini Pumpkin Pies | Pysznostki.pl
Składniki

Kruche ciasto
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka mleka
szczypta soli

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło i kroimy je na mniejsze kawałeczki ostrym nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy aż otrzymamy jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na 15 – 30 min. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka, które będą pasowały do naszej formy na muffinki (jeśli nie posiadamy naczynia o odpowiedniej średnicy, które posłuży jako fora do wykrawania możemy podzielić ciasto na kwadraty). Wyklejamy nasze foremki, robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 -15 min (do zarumienienia się ciasta).

Masa dyniowe
1 i 1/2 szklanki puree dyniowego
0,5 szklanka śmietany kremówki (użyłam 30%)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół szklanki brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą miksera ( na najniższych obrotach) bądź ręcznej trzepaczki. Tak przygotowaną masę przelewamy do wstępnie podpieczonych spodów Mini-Pies. Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 2-3h, a najlepiej na całą noc.

Dekoracja
330 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
2 łyżeczki cukru pudru
odrobina kakao zmieszanego z cynamonem

Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jest już sztywna, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez chwilę (nie za długo, jeśli nie chcemy otrzymać masła : ) Dekorujemy muffinki po ostygnięciu, na koniec posypując odrobiną kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation