Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Idealne ciasto marchewkowe

Składniki:




ciasto:

forma ok. 26x32 cm




450 g startej marchewki

315 g mąki

350 g cukru

330 ml oleju

3 duże jajka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

200 g posiekanych orzechów (lub więcej)




W misce mieszamy razem olej, jajka i cukier. Ucieramy, a następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i ucieramy jeszcze przez chwilę. W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek i sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z marchewką. Do suchych składników dodajemy orzechy i mieszamy. Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 40 min w 180°C. Studzimy, a następnie wykładamy na wierzch krem.




cream cheese frosting:




125 g serka kremowego np. Philadelphia

100 g masła

180 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego




Serek i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Używając miksera ucieramy masło, serek i ekstrakt. Powoli dosypujemy cukier i ucieramy, aż całkowicie się rozpuści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation