Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Pierogi ruskie po staropolsku:

nadzienie -
1 szklanka kaszy jaglanej,
300 g twarogu,
1 duża cebula (lub 2 małe),
3-4 plastry wędzonego boczku,
sól, pieprz

ciasto -
500 g mąki pszennej,
maślanka (tyle ile zabierze ciasto)

Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3 szklanki wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić.

Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Ostudzić.
Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę z boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę i dodawać powoli maślankę, zagniatając ciasto - musi być miękkie i elastyczne. Rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek układać nadzienie, sklejając pierogi.
Gotować kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation