Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Knedle z truskawkami - przepis na knedle z truskawkami i śmietaną
Knedle z truskawkami – składniki:

1,5 kg ziemniaków
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
0,5 kg truskawek
śmietana, cukier



1. Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć.

2. Ugotowane – najlepiej dzień wcześniej – ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić.

3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w lekko omączonej dłoni.



4. W dużym rondelku zagotować posoloną wodę. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Najlepiej bardzo delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do spodu. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem lub z roztopionym masłem i bułką tartą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation