Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Knedle z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

0.5kg ziemniaków mącznych
130g mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
1 jajko
1 łyżka masła
szczypta soli
1 łyżka cukru
do środka: truskawki świeże, ok. 200g


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy ziemniaki są już zimne przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa, dodajemy mąkę, masło, jajko, sól i cukier.
Dokładnie wyrabiamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Jeśli truskawki są duże kroimy je na połówki.

Z przygotowanego ciasta formujemy wałek, ciasto kroimy na grube plastry, każdy rozpłaszczamy w dłoni. Na środek kładziemy truskawkę, boki sklejamy i formujemy w dłoni w kulkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation