Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem

SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli 4-5 porcji)

Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (M)
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka
1-2 cebule
kilka łyżek gorącej wody lub bulionu
sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany

1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości.
2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku.
4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 7 cm ale można mniejsze). Na każdy kwadrat nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), składać na pół i sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów.
6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation