Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Knedla


Knedliki (4 szt):
900g mąki tortowej Młynomag
400ml ciepłego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
2 jajka

Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam po 2 w jednym garnku.

Po ugotowaniu knedle pokroić na plastry, ułożyć na talerzach i podawać z gulaszem.
Gdyby zostało Wam jeszcze knedlików po obiedzie, można je pokroić w plastry i zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation