Kuchnia

PIEROGI KLUSKI NALEŚNIKI

Czebureki

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki wody (375 ml)
2 łyżki oleju
4 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka wódki lub spirytusu
sól
Farsz:

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ulubione przyprawy – u mnie papryka słodka i ostra
Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia


W rondelku łączymy ze sobą 2 łyżki oleju, sól i 1 i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy 1 szklankę mąki. Tym razem masę chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Pozostałą mąkę łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.

Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem.

Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. W zlepianiu można sobie pomóc i użyć widelca.

Ja smażyłam moje pierogi we frytkownicy, ale możecie użyć do tego także patelni z grubym dnem. Dobrze rozgrzewamy olej i partiami wrzucamy pierogi. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a gotowem przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation