Kuchnia

Słodkości

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
½ kg marchwi (surowej, utartej na tarce o drobnych oczkach)
½ kg mąki pszennej
½ kg cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
½ kostki margaryny
½ łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Do masy wbij jajka, stopniowo dodawaj mąkę i marchew, a następnie kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nasmaruj tłuszczem blachę, a następnie nałóż masę. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. godziny (ciasto powinno odchodzić od brzegów formy).
Po wystygnięciu ciasto marchewkowe można nasmarować lukrem (4 łyżki cukru pudru połącz z 1-2 łyżkami gorącej wody, po ostudzeniu rozsmaruj gęstą masę na wierzchu ciasta) albo przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation