Kuchnia

Słodkości

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach nie wymaga pieczenia, a samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Masę serową gotujemy jak budyń i przekładamy herbatnikami. Bardzo prosty i przepyszny przepis, z którym każdy sobie poradzi. Sernik gotowany jest słodki, delikatny i doskonale smakuje z czekoladą. Ja na wierzchu ułożyłam warstwę z herbatników, które oblane były czekoladą. Jeśli nie znajdziesz takich w sklepie, użyj zwykłych i polej czekoladową polewą.


Pomimo, że sernik gotowany jest szybki, musi poleżeć minimum kilka godzin, aby masa stężała i herbatniki zmiękły.

Masą serową możesz przełożyć biszkopt lub ciasto kruche w każdej z tych odsłon sernik będzie bardzo smaczny.

Bardzo fajne przy tego typu sernika jest to, że nie ma mowy o opadnięciu, popękaniu lub niedopieczeniu. Wystarczy zagotować masę i schłodzić.

Ja uwielbiam ten sernik prosto z lodówki, ma wtedy bardzo ciekawy serowy smak.

Sernik gotowany na herbatnikach możesz urozmaicić i dodać np. rodzynki lub ulubione suszone owoce.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 kg twarogu półtłustego, mielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
1 budyń waniliowy, proszek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 ml mleka
DODATKOWO:

ok. 400 g herbatników
Do garnuszka o grubym dnie wkładamy masło i rozpuszczamy. Następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ser miksujemy z jajkami. W mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Do garnuszka z masłem dodajmy cały czas mieszając mleko oraz masę serową. Ponownie przekładamy na średnio rozgrzany ogień i cały czas mieszając doprowadzamy masę do wrzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wylewamy połowę gorącej masy serowej. Ponownie układamy herbatniki i wylewamy pozostałą masę. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje. Sernik można polać polewą czekoladową: 80 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki kremówki 30 %. Składniki rozpuszczamy i polewamy tężejącą polewą ciasto.

* do wierzchniej warstwy użyłam herbatników pokrytych na górze czekoladą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation