Kuchnia

Słodkości

Ciastka digestive

Składniki na 20 - 25 ciastek:

175 g mąki pszennej razowej
50 g mąki pszennej
50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżki brązowego cukru (lub więcej, do smaku)
60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub malakserem, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również nabyć w sklepie). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).

Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 4 - 5 cm. Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę. Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.

Smacznego :-).

* W wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation