Kuchnia

Słodkości

Porzeczkowiec

SKŁADNIKI NA CIASTO:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju np. rzepakowego
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml śmietanki kremówki
100 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
posypka czekoladowa lub 80 g startej czekolady deserowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy olej i chwilkę mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęsta masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkimi porcjami żelatynę. Blat biszkoptowy smarujemy połową porcji dżemu i wykładamy 1/2 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności. Owijamy folią i wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation