Kuchnia

Słodkości

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – to pyszne i szybkie ciasto, alternatywa dla tych, co mają ochotę na szarlotkę, ale nie posiadają piekarnika. My osobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego...

Składniki:
ok. 120g herbatników Mini Betini (można je zastąpić biszkoptami wedle uznania)
10 jabłek (ok. 1,5 kg) – najlepiej słodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr)
sok z połowy średniej wielkości cytryny
3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
2 czubate łyżki cukru pudru
ok. 30g migdałów w płatkach
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z połowy cytryny (wyszło mi 1000ml startych jabłek – czyli 4 pełne szklanki musu). Rozgrzać patelnię, wrzucić starte jabłka, dodać cukier, wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Smażyć mus do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Następnie dodać galaretkę (proszek), wymieszać. Lekko ostudzić.
Migdały w płatkach podsmażyć (podprażyć) na suchej patelni. Ostudzić.
Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć lekko ciepły mus z jabłek, a na niego następną warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz płynną żelatynę (ale ostudzoną całkowicie do temperatury pokojowej). Wyłożyć na wierzch ciasta z herbatników. Górę posypać migdałami.
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation