Kuchnia

Słodkości

kajmakowiec ze śliwką

Zauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:)

*foremka 25*34 cm
Składniki:

2 paczki herbatników
2 opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
150 g masła
puszka kajmaku
500 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie galaretki truskawkowej
150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie
2 łyżki cukru pudru
2-3 kostki mlecznej czekolady
Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Gorący wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić, żeby ostygło. W tym czasie galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku.

Na herbatnikach rozsmarować kajmak i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Jedną trzecią odłożyć. Resztę zmiksować z wystudzoną galaretką. Delikatnie wmieszać posiekane śliwki i rozsmarować krem na cieście. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i pokryć odłożoną bitą śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation