Kuchnia

Słodkości

Kruche babeczki z serem – składniki ( na 12 babeczek ok. 6 cm średnicy) :

na ciasto:

– pół kostki schłodzonego masła ( 100 g)
– dwie szklanki mąki
– trzy żółtka
– trzy łyżki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– ew. łyżka lodowatej wody

na wypełnienie:

– 30 dkg białego sera ( trzykrotnie zmielonego lub gotowego „na serniki”)
– 2 jajka
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
– trzy łyżki śmietany
– trzy łyżki cukru
– płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego

polewa:

– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– dwie łyżki gorącego mleka

– ok. łyżka masła i tarta bułka do wysypania foremek

Kruche babeczki z serem- przepis
Masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko ręką z resztą składników, gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie zimnej wody. Schować do lodówki na ok. pół godziny. Foremki natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Z ciasta uformować szybko dłonią okrągłe placuszki ( można też rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć szklanką czy foremką kółka) i wykleić nimi foremki. Na czas przygotowania masy serowej wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, dodać do sera wraz z pozostałymi składnikami, zmiksować na gładką masę. Wlać porcję do każdej babeczki. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, z włączoną górną i dolną grzałką. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Czekoladę na polewę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, zalać gorącym mlekiem, wymieszać na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, dodać łyżkę mleka więcej. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, udekorować polewą ( łyżeczką lub dekoratorem kuchennym), kandyzowanymi owocami lub groszkami czekoladowymi, kolorowymi drażetkami itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation