Kuchnia

obiady

DoradcaSmaku.pl

Składniki:

2 cukinie
2 piersi z kurczaka
200g pieczarek
1 cebula
1 jajko
100 ml wina białego wytrawnego
100 g parmezanu tartego
150 ml oliwy z oliwek
Przyprawa do kurczaka pikantna
Kminek cały
Sól morska
Pieprz czarny mielony

Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek z cukinii i przekładamy do miski, zostawiając to do farszu. W garnku gotujemy osoloną wodę. Blanszujemy łódki cukinii ok. 5-6 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie cukinie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę też siekamy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w drobne plasterki. Kroimy też wydrążoną cukinię niezbyt drobno. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy na niej cukinie doprawiając solą morską i pieprzem. Przekładamy na sitko. Na tej samej patelni smażymy cebulę i pieczarki, doprawiamy kminkiem. Po usmażeniu zdejmujemy pieczarki z patelni na sitko do usmażonej już cukinii. Znów na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kostki kurczaka, doprawiając solą i pieprzem oraz przyprawą pikantną do kurczaka. Smażymy kurczaka 2-3 minuty. Dodajemy wino białe na patelnie i je odparowujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki tj.: usmażoną cukinię, pieczarki, cebulkę. Dodajemy do tego roztrzepane jajko i tak wymieszanym farszem nadziewamy łódki cukinii. Posypujemy je dodatkowo tartym parmezanem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika 180-190 stopni na 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation