Kuchnia

obiady

Wieprzowina po chińsku | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
150 g polędwiczki wieprzowej
mała szczypta soli i białego pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 czerwonej papryki
1 cebula szalotka
1/2 marchewki
5 cm kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (bez pestek) - lub mniej jeśli nie lubimy ostrych dań
1 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju kokosowego, słonecznikowego lub innego roślinnego
DO PODANIA:
100 g ryżu długoziarnistego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
SOS:
3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru (może też być biały)

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki (jak najcieńsze). Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos (najlepiej podzielić go na 3 części i dodawać partiami, za każdym razem czekając kilka - kilkanaście sekund przed kolejną partią). Gotować jeszcze przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation