Kuchnia

obiady

Schab w sosie z porem i marchewką | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 396 KCAL
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 por
1 ząbek czosnku
1 marchewka
700 g schabu bez kości
po szczypcie: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu
500 ml wody
3 łyżki sosu sojowego*
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki kremówki (u mnie bez)

PRZYGOTOWANIE

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę, pieprz i zagotować.
Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 30 minut. W międzyczasie 2 razy je przewrócić.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 45 minut.
Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Na koniec można dodać śmietankę kremówkę.
WSKAZÓWKI

* Wodę i sos sojowy można zastąpić bulionem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation