Kuchnia

obiady

Składniki na 10 sztuk:
* 3 marchewki, 3 pietruszki, seler, biała część pora - ogółem 300 gramów młodych warzyw
* łyżka klarowanego masła
* pół małej cebuli
* 400 gramów fileta z indyka
* 1 jajko
* 50 gramów otrębów
* czubata łyżka ketchupu
* łyżeczka musztardy
* łyżeczka soli
* 1/3 łyżeczki pieprzu
* pół łyżeczki curry
* 200 ml wody
* łyżka mąki orkiszowej typ. 650
* 200 ml mleka 2%
* koperek

1. Warzywa ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z curry. Spód naczynia do zapiekania smarujemy klarowanym masłem. Wrzucamy warzywa. Solimy.
2. Mięso mielimy w maszynce. Jajko, musztardę, ketchup, sól i pieprz miksujemy na gładką masę. Mieszamy z mięsem i otrębami.
3. Ręce zwilżamy wodą. Formujemy pulpeciki. Układamy na warzywach. Podlewamy wodą. Zamykamy pokrywę naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
4. Naczynie z pulpetami wyjmujemy z piekarnika. Pulpety przekładamy w ciepłe miejsce. Naczynie z warzywami stawiamy na ogniu. Mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy do warzyw cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty.
Mieszamy z drobno posiekanym koperkiem.

Pesto z pietruszki:
* pęczek natki pietruszki
* ząbek czosnku
* sól
* 30 gramów startego na drobnej tarce parmezanu lub innego twardego sera
* 30 gramów migdałów
* 100 ml oliwy z oliwek

1. W malakserze umieszczamy pietruszkę, czosnek, rozgniecione migdały i oliwę z oliwek. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i stary ser. Ponownie blendujemy.
Jeśli pesto jest za gęste dolewamy oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation