Kuchnia

Kuchnia: gotowanie i smażenie, obiady..

Kabsa z Arabii Saudyjskiej

Kabsa (كبسة‎) to zbiorcza nazwa dla rodziny dań na bazie ryżu serwowanych głównie w Arabii Saudyjskiej, gdzie uznawana jest za danie narodowe. W Katarze, Zjednoczonych Emiraty Arabskich, Bahrajnie, Iraku i Kuwejcie danie jest znany machbūs (مكبوس), ale serwowane prawie w ten sam sposób.

Podstawowymi składnikami tego dania są: ryż zazwyczaj długoziarnisty lub basmati, mieszanka przypraw, która decyduje o smaku potrawy, warzywa oraz mięso i opcjonalnie gotowane jaja. W całej Arabii Saudyjskiej dostępna jest mnogość wariantów kabsy w zależności od podanego mięsa, warzyw ale do najczęściej używanych przypraw należą: czarny pieprz, goździki, kardamon, szafran, cynamon, kmin, mielone ziarna kolendry, liście laurowe, gałka muszkatołowa i mielona słodka papryka. Wykorzystywane mięso może być podane w całości, w częściach lub mielone porcje, do najczęściej stosowanych należą mięsa: kurczaka, kozina, jagnięcina, wielbłądzina rzadziej wołowina, ryby czy owoce morza. Całość często dekorowana jest prażonymi na maśle migdałami, orzechami piniowymi, rodzynkami sułtańskimi. Mięso najczęściej przygotowuje się na trzy sposoby:

mandi - mięso grillowane jest na palenisku pod ziemią, zakrywanym w czasie pieczenia;
mathbi - przyprawione mięso opiekane jest na kamiennych płytach nad paleniskiem;
madghūt - mięso duszone jest w szybkowarze.


Kabsa jaką przedstawiam udekorowana została jagnięcymi kotlecikami, doprawiona mieszanką przypraw baharat na bazie ryżu basmati z dodatkiem szczypty tartej skórki z pomarańczy.


Składniki jakich będziesz potrzebować (około 5-6 porcji):

700g mielonej jagnięciny

2 szalotki drobno posiekane

sól morska i pieprz

1 łyżeczka kminu

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 jajko

olej do smażenia




500g ryżu basmati

2 duże cebule pokrojone z słupki

1 marchew pokrojona w słupki

1 łyżka mieszanki przypraw baharat

szczypta tartej skórki z pomarańczy

sól morska

1 płaska łyżeczka pieprzu

1,5l bulionu

garść łuskanych migdałów prażonych na maśle

garść rodzynek sułtańskich

Sposób przygotowania:




Mięso mielone dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami aż uzyskasz zwartą masę. Obmywając dłonie w wodzie formuj kulki o średnicy około 3cm. Smaż na oleju z każdej strony aż mięso w całości się przepiecze. Odstaw na bok.

Ryż przepłucz kilka razy, zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 45 minut. Przecedź i odstaw do przeschnięcia.

Migdały upraż na maśle, pod koniec smażenia dodaj rodzynki i duś pod przykryciem chwilę. Odstaw na bok.

Na tym samym oleju, co mięso usmaż marchew aż zmięknie, przecedź i odstaw na bok. W głęboki garnku na 2 łyżkach oleju smaż cebulę aż się zarumieni, dodaj marchew, wymieszaj, dodaj ryż, mieszankę przypraw i smaż na wolnym ogniu 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj bulion, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Gdy cała ciecz wchłonie się przełóż ryż na półmisek, udekoruj mięsem, migdałami i rodzynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation