Kuchnia

Kuchnia: gotowanie i smażenie, obiady..

Chińszczyzna mazowiecka

500 g. piersi kurczaka lub indyka
150 g pieczarek
1 cz. papryki
2 puszki pomidorów
pęczek dymki
4 ząbki czosnku
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
150 g kapusty pekińskiej lub słodkiej
100 g świeżego imbiru
120 ml sosu sojowego
4 łyżki sosu chili słodkiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej do smażenia


Mięso kroimy w 3 cm. paski i zalewamy marynatą z połowy sosu sojowego, 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu chili oraz utartego czosnku i imbiru, mieszamy i odstawiamy (najlepiej na 1-2 godziny). Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Warzywa kroimy w różne kształty. Pora, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera w paski. Pieczarki w ćwiartki a kapustę pekińską w plastry. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez 3-4 minuty. Wrzucamy pory i paprykę smażymy 1 minutę, następnie smażymy marchewkę, pietruszkę, selera a po kolejnej minucie pieczarki i kapustę. Na końcu wlewamy sos zrobiony ze zmiksowanych pomidorów, reszty sosu sojowego, sosu chili. Całość podgrzewamy na mocnym ogniu przez 2 minuty, doprawiamy, mieszamy i serwujemy z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem. Zagęszczamy mąką, rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation