Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Karpatka

Składniki na ciasto:
• 125 g masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• 5 jajek
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• tłuszcz do wysmarowania blaszki
• kasza manna do posypania blaszki


W garnku roztopić masło, wlać wodę i dodać mąkę. Intensywnie mieszając zagotować i doprowadzić do konsystencji bardzo gęstego ciasta.
Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia.
Dużą prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać odrobiną kaszy manny. Równomiernie rozprowadzić łyżką połowę ciasta (łyżkę można zanurzyć w wodzie bo to ułatwia rozsmarowywanie).
To samo z drugą połową ciasta.
Piec 25 minut w 200 stopniach.


Składniki na masę:
• budyń ugotowany z dużej paczki budyniu z cukrem (na 750 ml mleka) lub budyń ugotowany według tego przepisu
• 125 g masła


Do posypania:
• cukier puder


Budyń ugotować zgodnie z przepisem. Ostudzić. Zmiksować z masłem.
Wystudzone ciasto przekładać masą budyniową. Wierzchnią warstwę posypać cukrem pudrem.
Podawać schłodzone w lodówce (minimum 2 godziny).


http://bajkorada.blogspot.com/2011/01/karpatka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation