Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Porcja dla 8-10 osób

Składniki

400 g dobrej jakości czekoladowej rolady (dużej)

390 g wiśni w syropie z dodatkiem kirszu

180 g drobnoziarnistego cukru

75 ml wody

2 białka z dużych jajek

300 ml śmietany kremówki

50 g kłączy marynowanego imbiru, posiekanych i 1 łyżeczka syropu imbirowego (ze słoika z marynowanym imbirem)

1 łyżeczka likieru owocowego Grand Marnier lub likieru pomarańczowego Cointreau

50 g pokrojonych owoców kandyzowanych

30 g pokrojonych kandyzowanych kasztanów (marron glacé), opcjonalnie

30 g prażonych i pokrojonych pistacji

kilka kiści czerwonej porzeczki do przystrojenia (opcjonalnie)

cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Wyłóż 2-litrową miskę podwójną warstwą folii spożywczej tak, by nieco folii wychodziło poza brzegi. Pokrój roladę na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz ścianki miski, wypełniając puste miejsca mniejszymi kawałkami ciasta. Odcedź wiśnie, pozostawiając syrop. Skrop kawałki ciasta syropem i zostaw kilka łyżeczek do nasączenia wierzchu. Odstaw.

2. Do rondla z grubym dnem wsyp cukier i zalej wodą oraz mieszając rozpuść na małym ogniu. Zwiększ ogień i zagotuj syrop do momentu, aż osiągnie temperaturę 120°C. W tym czasie w czystej misce ubij białka na sztywną pianę.

3. Gdy syrop jest już gotowy, powoli wlej go do piany z białek, wciąż ubijając masę, aż podwoi swoją objętość i ścianki miski nie będą gorące.

4. W drugiej misce ubij śmietanę na puszystą masę. Dodaj syrop imbirowy i likier pomarańczowy, a następnie pianę z białek. Jeśli masa wciąż nie jest wystarczająco słodka, dodaj nieco więcej syropu. Wymieszaj całość z wiśniami, pokrojonym imbirem, owocami kandyzowanymi, kasztanami (opcjonalnie) i pistacjami, a następnie wlej do miski wyłożonej kawałkami rolady.

5. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki ciasta, wypełniając puste miejsca. Skrop syropem wiśniowym z dodatkiem kirszu i zakryj folią spożywczą.

6. Na górze umieść płaski talerz i przyciśnij go ciężką blachą. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie zdejmij blachę i umieść ciasto w zamrażalniku.

7. Podawaj ciasto na płaskim talerzu lub paterze. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem i udekorować kiściami porzeczki. Przed pokrojeniem trzymaj ciasto w temperaturze pokojowej przez 15.

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya Christmas with Gordon wydawnictwa Quadrille Publishing, Zdjęcia: Chris Terry
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation