Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Życie bez glutenu - Najłatwiejsza bezglutenowa szarlotka

Składniki:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

180 g mąki bezglutenowej
100 g płatków gryczanych
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g zimnego masła

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do nich cukier i cynamon, wymieszaj.
Do miski wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, płatki, cukier, sól, proszek do pieczenia) i dokładnie je wymieszaj.

Tortownice wysmaruj masłem, na dno tortownicy wysyp ok 1/3 mieszanki. Następnie wyłóż na to połowę masy jabłkowej, ponownie równomiernie wysyp suchą mieszankę na jabłka i dalej druga warstwa jabłek. Na samym wierzchu rozsyp ostatnią warstwę suchych składników. Następnie rozłóż pocięte w plasterki masło, tak aby pokryło całą powierzchnię ciasta.
Piecz ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C..
Wierzch ciasta powinien się ładnie zarumienić i utworzyć fajną maślaną skorupkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation