Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Cranberry Noel – ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Składniki:

230 gramów masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki żurawiny
1/2 szklanki obranych pistacji
Sposób przygotowania:

Żurawinę i pistacje posiekać. Ja nie siekam ich zbyt drobno. Masło utrzeć mikserem na puch, dodać cukier i mleko i stale miksować. Wsypać mąkę i zmiksować, by się składniki połączyły. Dodać pistacje i żurawinę i wymieszać dokładnie. Ja zwykle robię to rękę. Wyjmuję ciasto na deskę i staranie ugniatam. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej z nich uformować wałeczek. Każdy wałeczek osobno owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki na godzinę, by się pożądnie schłodziły. Następnie wyjąć, odwinąć z folii i ostrym nożem pokroić na około 1 centymetrowe plastry. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation