Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

EKOLOGICZNA SZARLOTKA MAŃKI

Opakowanie płatków owsianych zwykłych- ja użyłam firmy Kupiec, tych czerwonych

½ opakowania drobnych płatków owsianych

Garść płatków migdałów

Kilka łyżek zmielonych grubo orzechów laskowych z orzechami pecan

12 kwaśnych jabłek- najlepsza jest antonówka ale o tej porze roku zostaje tylko szara reneta, bądź jak mi mówi mój pan od jabłek te wszystkie renety to boskop jest;)

½ filiżanki rozpuszczonego masła

dużo cynamonu

płatki owsiane zalałam ciepłą wodą na równo z poziomem płatków i masę, którą otrzymałam odstawiłam na kilka minut. W tym czasie jabłka starłam razem ze skórką . Masę owsiana wyłożyłam na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę, posypałam orzechami, rozłożyłam jabłka, ozdobiłam płatkami migdałów, cynamonem i wstawiłam na ok. 1 ½ godziny do piekarnika(180 stopni Celsjusza). Ciasto jest bez cukru, maki i jajek, gdyż słodycz bierze się z długo pieczonych jabłek, i to jest szczera prawda. Ciasto nie przypadło do gustu mężczyznom, którzy są raczej tradycjonalistami w kuchni, za to nam kobitkom smakuje i to bardzo. Polecam książki i domowe przepisy w nich zawarte. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation