Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Przepis na crumble z mieszanymi owocami i mrożonym jogurtem - o! kuchnia | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów.


NA MASĘ OWOCOWĄ:

450 g mieszanki mrożonych owoców
3 łyżki cukru (użyłam jasnego cukru muscovado)
3 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

NA KRUSZONKĘ:

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru (użyłam jasnego cukru muscovado)
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

NA JOGURT:

1 duży kubek jogurtu greckiego
4 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego (dowolnie)



Zaczynamy od przygotowania jogurtu, żeby się zdążył lekko zmrozić przed upieczeniem ciasta. W tym celu mieszamy jogurt z syropem lub miodem i ekstraktem waniliowym. Kubek z jogurtem przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki. W czasie mrożenia od czasu do czasu dobrze jest przemieszać jogurt, żeby mroził się równomiernie.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Owoce mieszamy z cukrem i skrobią i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier, sól i cynamon, mieszamy.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do suchych składników. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie lepkie ciasto.
Posypujemy owoce równomiernie małymi kawałkami ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 45 minut w 180 st. C.
W czasie pieczenia ciasta jogurt się mroził i przed podaniem powinien mieć konsystencję bardzo gęstego, kremowego sosu i taki jest najlepszy. Mrożony zbyt długo stanie się twardy.
Upieczone crumble wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż lekko przestygnie. Podajemy z jogurtem. Dobre jest zarówno na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation