Kuchnia

Glutenfree 1

Placek z dyni
Dziś znów dynia, ale w innej niż zwykle formie – słodkiej .
Składniki:
- 2 szklanki upieczonej dyni
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżka proszku do pieczenia (najlepiej bez glutenu)
- 1 żółtko
- pół szklanki ksylitolu (lub cukier trzcinowy)
- 2 białka
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- łyżka cynamonu
- sok z połowy pomarańczy

Białka ubiłam z ksylitolem. W misce wymieszałam pozostałe składniki. Delikatnie dodałam do nich pianę z białek. Dosypałam trochę pestek dyni (można dodać rodzynki).
Piekłam 25 minut w 160 stopniach.

Jedna mała uwaga – masa powinna być kleista przed włożeniem do piekarnika. Za pierwszym razem, kiedy dodałam za dużo mąki, placek był lekko twardy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation