Kuchnia

Glutenfree 1

Kotleciki z ciecierzycy
Kolejny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy. Niewiele składników, a kotleciki i tak smakują bardzo dobrze :-)

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
2 małe cebule
1 marchewka
sól, pieprz, kminek
olej do smażenia

Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez ok. 12 h (najlepiej zostawić na noc, a rano zabrać się do roboty;-) ). Następnie wymieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę do miękkości (1-1,5 h). Odcedzamy i czekamy aż przestygnie. W tym czasie drobno siekamy cebulę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Można od razu dodać przyprawy. Kiedy już cebulka się lekko zeszkli, a marchewka zmięknie przekładamy ciecierzycę do blendera kielichowego, dodajemy warzywa oraz 50 ml wody i miksujemy. Masa nie musi być dokładnie zmiksowana. (zamiast blendera kielichowego można użyć ręcznego bądź maszynki do mielenia). Z gotowej masy formujemy kotleciki i smażymy po obu stronach tak długo, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy z ulubioną surówką. Z podanych proporcji wyjdzie 7-8 sztuk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation