Kuchnia

Glutenfree 1

Zupa Dyniowa Ekspresowa
składniki:

dynia - jedna mała hokkaido (lub każda inna około 1 kg)
marchew - 2 korzenie
cebula - jedna większa sztuka
pestki słonecznika
woda - około szklanki
sól, pieprz do smaku i kolorowy pieprz do podania
Dynię umyć, pokroić na kawałki, wybrać pestki i wstawić do piekarnika w temp. około 150-170st. Piec około 45 min. aż zmięknie. Cebulkę zeszklić dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, podlać wodą i chwile gotować. Dorzucić upieczoną dynię i wszystko zmiksować na gładki krem. Dynia hokkaido charakteryzuje się miękka skórką, której nie trzeba obierać, ma intensywny pomarańczowy kolor. Doprawić według uznania. Nasiona słonecznika podprażyć na patelni lub w piekarniku (temp. 70st). Podawać zupkę obsypana słonecznikiem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation