Kuchnia

Glutenfree 1

Potrzebujemy:

1 szklanka kaszy jaglanej
płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu lub kminku
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
duża szczypta chili w proszku
garść posiekanej naci pietruszki
tarta bułka lub mielone płatki owsiane do obtoczenia opiekanek
Soczewicę opłukać na sitku, zalać wodą, dodać dwa liście laurowe oraz po dwa ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Gotować do miękkości, około 30 minut, po czym osączyć na sitku. Wyjąć przyprawy.
Kaszę sparzyć wrzątkiem, opłukać pod bieżącą wodą na sitku, przełożyć do garnka. Zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając.
Cebule podsmażyć na oleju.
Gorącą kaszę wymieszać z przyprawami, soczewicą, podsmażoną cebulą i nacią pietruszki. Spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Formować w dłoniach opiekanki, obtaczać w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na patelni lub opiekać w piekarniku. Podawać z surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation