Kuchnia

na słodko

Śliwki na cieście francuskim

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej na maśle) lub ok. 300g ciasta własnego wyrobu
Śliwki wedle uznania (u mnie na 16 kawałeczków zużyłam 10 śliwek)
Roztrzepane jajko do posmarowania
3 łyżki cukru (lub więcej – jak kto woli)
Pół łyżeczki cynamonu
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Śliwki umyć, podzielić na połówki i pozbawić pestek. Owoce można pokroić również w ćwiartki – jeśli kawałki ciasta są wąskie.
Ciasto francuskie podzielić na kawałki równej wielkości (u mnie 16 pasków).
Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ułożyć śliwki – tak by brzegi ciasta pozostały wolne ( przynajmniej na 0,5 cm) – wtedy nawet pod ciężarem śliwek ciasto ładnie wyrośnie.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciastka.
Piec ok. 20 – 30 minut w nagrzanym piekarniku. Jeśli wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Upieczone ciasteczka dokładnie ostudzić i zimne posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation