Kuchnia

na słodko

Tarta z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka

Krem:
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Do dekoracji:
10 dużych truskawek
2 sztuki kiwi
mogą być inne owoce, bakalie, czekolada

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem. Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni. Studzimy ciasto.
Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

SMACZNEGO!

mojekuchennerewelacje.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation