Kuchnia

na słodko

sernik z jabłkami

czas przygotowania : ok. 30 minut + 60 min. pieczenia + kilkanaście godzin chłodzenia

składniki :

SPÓD - 200 g ciasteczek kruchych ( u mnie takie z dodatkiem jabłek i cynamonu )
75 g masła
15 g kakao naturalnego

MASA SEROWA - 500 g sera białego 3-krotnie mielonego, może być gęsty wiaderkowy
100 g serka marscarpone
250 g jabłek prażonych albo musu jabłkowego
4 jajka, średnie
115 g cukru zwykłego
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii

WIERZCH - 50 g śmietanki kremówki 30 %
150 g masy marcepanowej
2 duże jabłka - u mnie Champion
4 łyżki cukru trzcinowego demerara
4 łyżki wody
4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
garść blanszowanych migdałów

sposób przygotowania : SPÓD - ciasteczka połamałam i wrzuciłam do malaksera, zmieliłam dosypując kakao i dolewając rozpuszczone, ostudzone masło. Mokrą masę wysypałam do tortownicy śr. 21 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, ugniotłam na spodzie łyżką. Tortownicę odstawiłam do lodówki na pół godziny.

MASA SEROWA - do miski przełożyłam ser zmielony, mascarpone, prażone jabłka, cukier wymieszany z mąką kukurydzianą, cynamon i wanilię, rozmieszałam dobrze żeby nie było grudek. Następnie dodawałam po jednym jajku po każdym mieszając dokładnie, ale nie ubijając masy. Gotową masę wlałam do tortownicy na zastudzony ciasteczkowy spód. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zmniejszyłam ją do 150 st. C. Piekłam 60 minut a po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia uchylając drzwiczki. Kiedy sernik ostygł wstawiłam go na noc do lodówki.

WIERZCH - w rondelku zagotowałam śmietankę, dodałam pokrojoną na kawałki masę marcepanową i wymieszałam na jednolitą masę. Posmarowałam nią równomiernie wierzch zimnego sernika.

Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i każdą cząstkę poprzekrawałam jeszcze na 3 części. W szerokim rondlu zagotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy syrop nieco zgęstniał wrzuciłam jabłka i smażyłam je przez kilka minut co chwilę odwracając. Pod koniec oprószyłam mielonym cynamonem. Jabłka mają zmięknąć, ale trzeba uważać żeby się nie rozpadły. Kiedy lekko przestygły ułożyłam je na serniku. Na koniec posypałam jeszcze wierzch lekko uprażonymi na suchej patelni migdałami, odrobiną cukru i cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation