Kuchnia
na słodko
Składniki, ciasto kruche:
-150 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- cukier waniliowy
- proszku do pieczenia na końcu łyżeczki
- 100 g margaryny/ masła
- 1 jajko
Mąkę przesiać do miski do ucierania, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i tłuszcz. Wyrobić ciasto, podsypać mąką i dalej wyrabiać, aby było gładkie (jeśli sie klei, uformować kulę i wstawić na chwilę do lodówki). Rozwałkować ciasto i przełożyć na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Nakłóć w wielu miejscach widelcem, piec ok. 15 minut w 170 - 180ºC.
Kisiel malinowy:
- 2 szklanki malin
- szklanka wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Maliny z cukrem i połową wody zagotować. Wpozostałej wodzie rozpuścić mąkę. Gdy maliny się rozgotują, odparować calość jeszcze chwilę - aż tochę zgęstnieje, dodać sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną w wodzie makę i szybko mieszać, aż powstanie gęsty kisiel. Wylać go na upieczony kruchy spód i piec jeszcze ok.10 minut w 170 - 180ºC.
Ciasto zaparzane:
- 125 ml wody
- 25 g margaryny lub masła
- 0,5 szkl mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 -3 jajka
- proszku do pieczenia na końcu łyżeczki
Wodę z tłuszczem zagotować, najlepiej w rondlu.
Mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną wsypać na raz do rondla (zestawionego z ognia). Mieszać tak długo, aż powstanie kluskowate ciasto. Nadal mieszając podgrzewać jeszcze ok. 1 min. Gorące ciasto przełożyc do miski i wyrabiać dalej za pomocą miksera (końcówki - spiralne haki) na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawać jajka (do jeszcze gorącego ciasta). Gdy ciasto będzie lśnić i długimi płatami zwisać z łyżki , dodanie kolejnego jajka nie będzie już konieczne. Ciasto schłodzić i dopiero dodać proszek do pieczenia (nie do ciepłego, bo za wczesnie zareaguje), ponownie wyrobić. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piec 20 - 25 min w 170 - 180ºC na jasnobrązowy kolor.
Po lekkim ostygnięciu przeciąć ciasto na pół, tak by powstały 2 blaty.
Masa budyniowa:
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 budyń waniliowy/ śmietankowy
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mleka
1,5 szkl mleka zagotować dodać cukier i dobrze wymieszać. Do pozostałej części mleka wsypać budyń i 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i dodać do zagotowanego mleka z cukrem. Chwilę gotować, aż zgęstnieje. UWAGA!!! Duża ilość cukru powoduje przypalanie więc trzeba dokładnie i energicznie mieszać.
Budyn wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, chwilę schłodzić w lodówce, dodać budyń i dokładnie utrzeć mikserem. Schłodzić.
Dodatkowo:
- 1-2 szklanki malin (do wyłożenia jednej warstwy i do ozdoby)
Upieczony kruchy spód z malinowym kisielem poryć cienką warstwą kremu, przykryć 1 blatem ciasta zaparzanego. Następnie wyłożyć pół kremu, położyć na niego maliny i przykryć blatem ciasta zaparzanego. Znów położyć krem i odzdobić malinami.
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