Kuchnia

na słodko

SERNIK BLACK FOREST.

Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Czy można nie lubić takiego połączenia?



Spód:



* 200 g herbatników w czekoladzie



* 100 g masła



Masa serowa:



* 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka)



* 3 jajka



* 3 żółtka



* 200 g cukru



* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej



* 150 ml śmietany 18% - kwaśnej



* 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych)



* 100 g gorzkiej czekolady - utartej





Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z topionym masłem. Taką masą wykładamy 21 cm tortownicę i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Twaróg, jajka, żółtka, cukier, śmietanę i mąkę miksujemy na najwyższych obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy. Połowę masy serowej wylewamy na cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady. Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce. Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy na noc w lodówce a przed podaniem posypujemy go pozostałą czekoladą.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation