Kuchnia

Słodkie

Muffinki jogurtowe z płatkami kokosu i jagodami goji

Składniki:
(na 12 sztuk)
50g mąki ziemniaczanej
110g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g owoców goji (ok 1/3 szklanki)
3-4 łyżki płatków kokosu (mogą być też wiórki)
szczypta soli
100g cukru
1 jajko
100ml oleju rzepakowego
250g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Owoce goji zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do namoczenia na ok. 1 godzinę, by zmiękły.
Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać odsączone owoce goji i kokos. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać cukier, jogurt, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Masa powinna być jednolita, a mokre składniki w temperaturze pokojowej.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
Piec w temperaturze 180 C przez 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation