Kuchnia

Słodkie

Red Velvet cupcakes

Na 12 sztuk:
1 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
1 jajo
65 g masła
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki octu (można pominąć, ale kombinacja octu, sody i kakao poprawia „czerwoność koloru” – podobno :) )
1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku

Krem:
320 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, wanilię, ocet, barwnik i ucieramy na jednolitą masę.

Mąkę przesiewamy z kakao i sodą. Dodajemy do masy jajecznej na zmianę z maślanką, krótko miksując po każdym dodaniu.

Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy i studzimy do końca.

Twarożek ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy kremówkę, miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation