Kuchnia

Słodkie

Różany mus z tahiny

Składniki na 4 porcje:

1/2 szklanki tahiny
2 szklanki mleka
3 - 4 łyżki trzcinowego cukru
1 - 2 łyżki wody różanej
1/2 łyżeczki agaru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli morskiej
do podania: syrop z agawy, skórka otarta z pomarańczy


Przygotowanie:

W niedużym rondelku połączyć wszystkie składniki poza tahiną przy pomocy trzepaczki balonowej. Podgrzewać do czasu, aż płyn zacznie bulgotać, nieustannie mieszając gotować przez 1 - 2 minuty. Po tym czasie dodać tahinę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Zdjąć z ognia i przelać do małych pucharków lub szklaneczek, ja podaję je w tych słoiczkach. Odstawić do schłodzenia na 2 - 3 godziny. Podawać z kroplą syropu i otartą skórką z pomarańczy na szczycie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation