Kuchnia

Słodkie

Czekoladowe muffinki z miętowym kremem

Składniki na muffinki (6 -8 szt):

100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g masła
80 g cukru
2 jaja
75 ml mleka (tłustego)
70 g gorzkiej czekolady4 łyżki (kopiaste) ciemnego kakao do wypieków
barwnik fioletowy w proszku (ilość wedle zaleceń producenta)

Krem:

200 ml śmietanki 30%
70 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1/2 filiżanki syropu barmańskiego – miętowego

Przygotowanie Muffinek:

1. Cukier ubijamy do białości z jajami.
2. Dodajemy mleko i ostudzone, roztopione masło i olejek waniliowy.
3. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, 55 g pokruszonej czekolady i z barwnikiem spożywczym.
4. Łączymy składniki z obydwu misek dokładnie mieszając.
5. Formy na muffinki wypełniamy do 3,4 głębokości i wstawiamy babeczki na 25min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.

Przygotowanie krem:

1. 20 ml śmietanki odlewamy, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
2. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Na sam koniec dodajemy żelatynę, a następnie ostrożnie dodajemy syrop miętowy (jego kolor pięknie zabarwi krem).
3. Gotowy krem wkładamy do lodówki.

Babeczki dekorujemy za pomocą szprycy – uwaga: muszą być ostudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation