Kuchnia

Słodkie

Mini makowce z serem

Składniki na 12 sztuk.

Składniki na masę makową:

400 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu)
50 g masła
1 duże jajko
1 łyżka likieru amaretto

Masło umieścić w misie miksera. Utrzeć do puszystości. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia (jeśli masa się zwarzy - nic się nie stało ;-). Dodać masę makową i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać likier i zmiksować.

Składniki na masę serową:

250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka ricotta
1 duże jajko
pół łyżki skrobi ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzona masa mocno urośnie, a potem opadnie.

Polewa kajmakowa:

30 g masła
50 g cukru demerara
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać na małej mocy palnika, do rozpuszczenia składników. Kontynuować gotowanie, aż sos kajmakowy zgęstnieje i zmieni kolor na ciemniejszy.

Dodatkowo:

orzechy pekan do dekoracji

Wykonanie

Przygotować 12 papilotek, ułożyć w formie na muffiny. Do każdej wyłożyć równą warstwę masy makowej. Masę serową przełożyć na wyłożoną do papilotek masę makową, wyrównać i piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wystudzić na kratce. Polać polewą kajmakową i ozdobić orzechami pekan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation