Kuchnia

muffiny, babki, babeczki

Mini serniczki bananowe z kokosową kruszonką na spodzie z ciastek Oreo
kładniki, 12 sztuk:
Spód:
• 180 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
• 50 g roztopionego masła

Masa serowa:
• 500 g zmielonego sera na sernik
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
• 2 jajka

oraz:
• 1 - 2 banany
• sok z cytryny
• 2 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)


Kokosowa kruszonka (nie jest konieczna):
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Ciasteczka (razem z masą) dokładnie pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera - rozdrabniacza lub potłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.
Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń i zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta).
Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku kłaść plasterki banana obtoczone w soku z cytryny (banany można koić wzdłuż lub na plasterki). Banany posypać cukrem. Wymieszać składniki kokosowej kruszonki i posypać po wierzchu.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation