Kuchnia

muffiny, babki, babeczki

Baba drożdżowa marchewkowa

1/2 kg mąki
250 g marchewki startej na drobnych oczkach
200 g cukru
125 g masła
3 jaja
20 g drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+ lukier lub cukier puder do posypania

Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, po czym mieszamy z 1 szklanką mąki, marchewką i jajkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej przykrywając miskę ściereczką.
Kiedy ciasto wyraźnie zwiększy objętość, dodajemy do niego resztę mąki, sól, cukier, wanilię i stopione, przestudzone masło.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i odchodzące od rąk. Nakładamy je do 1/2 wysokości formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko bułką tartą lub mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy znowu zauważymy, że już sobie podrosło, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już gotowe – jeśli do patyczka wbitego w ciasto nic się nie przylepia – jest gotowe.
Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone ciasto lukrujemy (robiłam lukier z 1 szklanki cukru pudru i kilku łyżek mleka) lub posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation