Kuchnia

muffiny, babki, babeczki

Muffiny tiramisu
SKŁADNIKI (12 sztuk):

Ciasto:

125g masła
1 duże jajko
½ szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Krem:

200ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
1/3 szklanki cukru
250g serka mascarpone
1 fix do śmietany (niekoniecznie)

Poncz:

½ szklanki mocnej kawy
2 łyżki alkoholu

Poza tym:

gorzkie kakao

WYKONANIE:
Ciasto:

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól.

Masło z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować mikserem na białą, puszystą masę, wbić jajko i dalej miksować, aż masa stanie się gładka. Do maślanej masy wsypać na przemian: składniki suche i wlewać mleko, na końcu dodać śmietanę i wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać fix do śmietany. Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone.

Składanie:

Ostrym nożykiem wyciąć górę – środki muffin (w kształcie stożka), tak aby powstało wgłębienie na krem. Każdą dokładnie nasączyć kawą zmieszaną z alkoholem (pędzelkiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation