Kuchnia

muffiny, babki, babeczki

Babka orzechowo - czekoladowa

SKŁADNIKI:

100g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
100g orzechów laskowych

200g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
4 jajka
150g gęstej kwaśnej śmietany 18%
150g mąki pszennej
150g mąki z orzechów laskowych (zmielone orzechy laskowe, poprzednio uprażone i obrane ze skórek)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Czekolady pokroić w kawałki. Orzechy podprażyć (na najwyższej półce piekarnika w temperaturze 150st w ustawieniu grzania "od góry" podpiekać kilka minut, aż skórki orzechów staną się ciemne i popękają). Orzechy obrać, posiekać niezbyt drobno (1 orzech wystarczy podzielić na cztery części). Czekolady pokroić w kawałki.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po jednym jajku. W innej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę i proszek. Do masy maślano - jajecznej, ciągle miksując, dodawać na przemian partiami śmietanę i sypką mieszankę. Na koniec wsypać czekoladę i orzechy, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

PIECZENIE: 150st (termoobieg) lub 175st (góra - dół), około 60minut - do suchego patyczka; po upieczeniu od razu wyjąć z formy i wstawić na jeszcze 30minut do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika

POLEWA:
100g czekolady deserowej
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Wszystkie składniki polewy umieścić w kąpieli wodnej, rozpuścić wymieszać do połączenia, oblać ciasto. Można udekorować kawałkami orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation